2011. augusztus 30., kedd

Második rész

Elkészültek a 36 patch quilt along kék-sárga (narancs) blokkjaim. Sajnos a színekkel nem vagyok megelégedve.
Már összeraktam az elkészült darabokkal, de így sem tetszik. Még megpróbálok egy harmadik, negyedik változatot is: pink-sárga, kék-zöld összeállítást is, aztán lesz ami lesz.
Igazából az vonzott ebben a játékban, hogy látszólag a "nagy zsákból" találomra kiválasztott anyagokból lehet-e esztétikus  munkát varrni. Ebben kezdek kételkedni, de ha már ennyi blokk kész van, még próbálkozom. (Főleg, hogy nem is találomra válogattam az anyagokat.)


2011. augusztus 28., vasárnap

Új szoba, új ágytakaró

A festés már rég kész (igaz hiányzik még a falvédő és a függöny a szobából) de az ágytakaró csak most készült el  teljesen:
Kész mérete 140cmx240cm.
Olyan nagy, hogy csak a kertben tudtam egyben lefényképezni:
A takaró tűzésekor több mintát is használtam. Sajnos a nevüket nem tudom. A szélére olyan mintát tűztem, ami spirálból indul és kakastaréj lesz belőle:




A négyzetes részt kukacoltam, a trombita körül " ködösítettem" ( ez jut eszembe erről a mintáról), a hangszereket fekete cérnával újra "körberajzoltam" és a fehér háromszög alapjukat egyszerűen levarrtam.




2011. augusztus 26., péntek

36 patch quilt along

Szinte az elsők között volt crazy mom quilts blogja, amit elkezdtem olvasni. Most július elején játékra hívta olvasóit. 36 éves az idén és ebből az alkalomból 36 négyzetből kialakított blokkokat varrunk. A minta nagyon egyszerű.
A játék leírásának az  elején még nem volt világos, hogy mit is szeretne. Túl egyszerűnek tűnt a négyzetek megvarrása. Vártam a csavart a hetek alatt és azon hezitáltam, hogy milyen anyagokat használjak.
Végül (miután érzékeltem, hogy nem lesz  bolondítás, dupla csavar, csak varrni kell a blokkokat) a kézzel festett anyagaimnál maradtam. (Ez csak törtrésze a készletemnek)


Én egy kicsit terveztem is: rózsaszín-zöld párosítással kezdtem:


 Sajnos a fotó nem tudja visszaadni  a színeket, de meg kell mondanom, élőben sem igazán értem el azt a hatást, amit szerettem volna.Persze a blokkokat még a többivel együtt variálni fogom.
Következő párosítás a kék-sárga lesz.

2011. augusztus 24., szerda

Részlet

Végre letűztem legkisebb fiam takaróját, de annyira melegem van, hogy nem tudom rávenni magamat a szegély megvarrására .Ezért most csak két részlet a takaróból:
( Ez a mostani trombitájának méret azonos vázlata. Igyekeztem minél több dolgot átrajzolni,hogy élethű legyen. A végére azért sokat egyszerűsítettem.)
A kész blokkok tűzésénél egy kicsit bizonytalankodtam, hogy lenne a legjobb. Végül minden hangszert fekete cérnával újra körbevarrtam.



2011. augusztus 22., hétfő

Egy kis figyelmetlenség

Egy kis figyelmetlenség= 1 óra plusz munka
Szerencsére Ági észrevette, hogy a mozaik blokk nem stimmel a Summer Sampler Series fedlapon.



 Bontottam, forgattam, de kiderült, hogy nem csak rosszul illesztettem be az egyik részt, habnem eleve rossz sorrendben varrtam össze az elemeket.




Tovább bontottam, majd most már nagyon figyelve újra összevarrtam a háromszögeket, bele a blokkba, majd a már majdnem kész fedlapba.

Akkor jöhet a térdeplés (nem bünti, csak fércelés).

2011. augusztus 19., péntek

Főpróba

Néhány bejegyzéssel ez előtt írtam, hogy két blokk kisebb lett a Summer Sampler Series sorozatomban.
Először arra gondoltam, hogy csak körbe varrom egy-egy vékony csíkkal őket, ahogy Gina is javasolta, de végül varrtam két új blokkot. Sőt! Varrtam egy harmadik kicsi blokkot is ( igaz a maradékokat össze kellett varrnom, hogy a részeket be tudjam illeszteni, de ez alig vehető észre ).Még négy egyszínű háromszöget varrtam hozzájuk és kész lett egy futó.


Már a játék kezdete óta az foglalkoztat, hogy fogom az egész munkát megtűzni. Mivel csupa klasszikus blokkból fog állni, toll mintát még nem tudok egyenletesen varrni és a kukacolni sem akarom, gondoltam kipróbálom az egyenes tűzést, különböző sávszélességekkel ezen az asztali futón:
Még egy közeli kép:

2011. augusztus 17., szerda

Summer Sampler Series

Végre összevarrtam a blokkokat.Mivel két blokk kisebb lett mint a többi, varrtam helyettük nagyobbat. Igaz a  festett anyagokból két szín elfogyott és csak a maradékok összevarrásával tudtam az egyes elemeket összerakni, szerencsére ez alig vehető észre.
Először  bordó hátteret szerettem volna, de hiába kísérleteztem a festéssel, sokadszorra sem sikerül azt az árnyalatot előhoznom, amit szerettem volna. Így maradtam a legegyszerűbb megoldásnál.
Ha a festők levonultak ( festetjük a gyerekek szobáit) és rend lesz legalább 2 négyzetméteren, összefércelem  a munkát és letűzöm.
A fedlap:
 A két kicsi blokkhoz varrtam egy harmadikat. Asztali futó lesz belőle. Már csak tűzésre vár.

2011. augusztus 15., hétfő

Birdie Stitches

Már nagyon régóta foglalkoztat a hímzés és foltmunka gondolata.(A közös csoportmunkák is akkor kezdett körvonalazódni , amikor ebben a lázban égtem) Akkor találtam erre az oldalra:
Mindent összegyűjtöttem ami a kezdéshez kellett:

Először megvarrtam az összes blokk alapját. Illetve varrtam volna, ha a sárga anyag elég lett volna. Szerencsére a csoportunkból Andi  ki tudott segíteni. A torockói nyaralás alatt sokat haladtam a hímzéssel. Most kész mind a nyolc blokk:
 Augusztus :
Július:

Június:


Május:

Április:

Március:
Február:
 Január:
Jó móka. Igaz egy dolog nem tetszik: a hímzőfonalat 3-3 szálra osztottam. Így szerintem nem látszik eléggé a hímzés.

2011. augusztus 13., szombat

Különdíj Jászberényben

Nagyon öröm ért ma: különdíjas lett csoportunk közös munkája a Családi időspirál
 Már régebben beszélgettünk arról a csoportban, hogy jó lenne pályázatokon elindulni, közösen varrni. Amikor olvastuk a jászberényi Családi Kör című kiírást, elhatároztuk, hogy kipróbáljuk magunkat. Nekem már akkor voltak elképzeléseim, nagy vonalakban láttam magam előtt a munkát. Elkezdtük begyűjteni gyerekeink ,unokáink (nekem nincs), óvódás gyerekek rajzait. Az első elképzelés az volt, hogy a gyerekek rajzait életkoruk szerint rendezzük el, mutatva hogy mit találnak fontosnak, hogyan élik meg magukat a családban egy-egy életkorban.
Amikor kifizettük a pályázati díjat, szembesültünk azzal, hogy fogunk kapni két anyagot, amelyeket be kell építeni majd a munkánkba. Itt megtorpant a lendület egy kicsit, mert meg kellett várni a mintákat. 
Amikor megérkezett a piros és narancssárga anyag, elkezdtük a munkát. Összedugtuk a fejünket, ötleteltünk és a kész rajzokat beépítve az új elképzelésbe  egy új ötlet született meg.
Mindenki időre, pontosan, nagyon szépen elvégezte a vállalt feladatát. Köszönöm Lányok! Jó volt együtt dolgozni!
Remélem nem haragszanak, de nagyon büszke vagyok rájuk, ezért név szerint, akik varrtuk:
 Blazsek Ági, Cseraljai Gabi, Iván Márta / Mártamásé, Kalugyer Juli, Komlósy Andrea, Körmendi Éva /Körmi, Kovács Edit / DITE, Lajkó Mari, Selmeczi Ildikó, Varga Anna és jómagam.






2011. augusztus 9., kedd

Kansas Dust Storm / Rocky Road to Kansas/ Evening Star

Mivel a múlt héten Csanakon voltam, a Summer Samler Series  utolsó három blokkját csak most tudtam befejezni.

 Amikor megvarrtam a Roky Road to Kansas blokkot, azt hittem infarktust kapok. Ugyanis az történt, hogy a  kész blokk 1  teljes inch-csel kisebb lett a többinél. A Star blokk megvarrásakor ui jártam. Akkor azt gondoltam, hogy a nyomtatáskor nem figyeltem oda és az 1 inch-es mérték más lett. Gondoltam, hogy majd az összes blokk megvarrása után varrok egy újat. De most már két blokkot kellene kicserélnem. Mivel egy tavaly festett anyagsorozatból indultam ki ( és elfogyott a sorozat két színe), annak a valószínűsége, hogy ue a sorozatot meg tudom festeni, nulla.
Szóval elég dühös vagyok.
Hol hibáztam?
Most már elővettem a kinyomtatott mintát. Az inch méret szinte tökéletes.
Ez a negyede.
De a blokk!!!!!! Az egész 12 inch lenne + ráhagyás.Négy részből kellene összevarrni . A negyede tehát 6 inch + ráhagyás.Itt viszont  5,5 inch körül van a belső méret.
Szóval mit kellett volna másként csinálni? Legfőképp minden varrás előtt ellenőrizni a méreteket.
A másik két blokkot, amit megvarrtam, már magam szerkesztettem ki. Biztos ami biztos.

Az összes blokk együtt:
Most elmegyek lefektetem a gyerekeket, aztán kifutom magamból a bosszúságomat. Utána eldöntöm mit is kezdjek az elrontott blokkokkal.



2011. augusztus 8., hétfő

Csanak

Öt napot voltam Csanakon Méhike táborában. Rengeteget varrtam (bár nem mindig az adott témát), jutott idő beszélgetésre, vásárlásra az ESKÁ-ban.
Két este a Marsot kerestük, de nem találtuk.
Hétvégén Méhike főzött ránk. Magyar Márti pogácsát sütött.
És amikkel elkészültem:
  • borotvahabos festésű anyagból könyvborító:
  • karácsonyi tányéralátét.(4db):

  • Számos apróság.(ezek közül a kalap-tütartót ajándékba kaptam)



Még egy táskát is elkezdtem, de itthon vár a befejezésre.

2011. augusztus 2., kedd

Tűzés

Tegnap Ági Csoki-Foltból tartott szabadgépi tűzés tanfolyamot.
Nagyon örülök, hogy személyesen is megismerhettem Ágit. A tananyag rendkívül részletes volt, a mintákat a legkisebb elemeire bontva  gyakoroltatta be velünk.
Bár én már évek óta próbálkozom a tűzéssel, az egyenletes öltéshosszal és a sík egyenletes kitöltésével mindig is meggyűlt a bajom. Ági az autó vezetés példáját hozta fel az előbbi probléma orvoslására : pedál (sebesség) és a kéz összhangját kell gyakorolnom.
A sík kitöltését pedig következő tanfolyamon tökéletesíthetem.
Ami nekem még nagyon fontos, hogy a hibák megbeszélésére  és a javítására is sor került.
Néhány kép:


Olyan izgatott voltam, amikor hazajöttem, hogy éjjel még két mintát elkezdtem gyakorolni:

Megpróbáltam még egy virág-inda-levél tűzést készíteni a megbeszéltek alapján, de a virág motívumok kritikán aluliak lettek (talán a fáradság miatt). Szóval tűzésre fel!
Nagyon köszönöm Ági, sokat tanultam tegnap Tőled!

2011. augusztus 1., hétfő

Ház a sziklák alatt/ Torockó

Egy hetet gondolkodtam, hogy megírjam-e ezt a bejegyzést, mert ezt a blogot csak munkáim archiválására szántam. Mégis arra jutottam, hogy Torockó olyan élmény, hogy megér egy bejegyzést.
Immár harmadik éve töltöttünk egy hetet egyik erdélyi szülőtársunk szervezésében a Torockó Vendégházban.
A házhoz hatalmas kert tartozik, végében patak folyik. A kert akkora, hogy focimeccs, tollasozás, tekézés, fogócskázás egyszerre, egymás mellett elfért benne.
Akár jó volt az idő, akár esett, gyerekeink kinn voltak. Első évben még mindenki vitt gumicsizmát, vízicipőt, de hamar rájöttünk, hogy teljesen felesleges. Gyermekeink első dolga a gátépítés volt, majd hajóeregetés és a gumicsizma (benne a sok vízzel) csak akadályozta őket.

A völgy két oldalán a Székelykő és az Ordaskő. Az előbbit kétszer másztuk meg kicsik és nagyok együtt.:

Csúcsfotó, bár nem teljes a társaság:


Torockó Europa Nostra-díjat kapott 1999-ben. Rengeteg házat őriztek meg eredeti állapotában. Azóta kapumentési akció is kezdődött.Torockó és a mellette fekvő Torockószentgyörgy az utolsó két falú a környéken, ahol a lakosság 98%-a magyar.Néhány kép a falúból:




A környék tele van látnivalóval és kirándulóhelyekkel:
Tordai sóbánya, Tordai Hasadék, Csukás Vízesés, Kolozsvár stb. Felejthetetlen élmény volt idén is.

Persze egy kis varrás ide is kívánkozik. Tatabányán kaptam a szabásmintát: